Her kan kundene handle hele døgnet
Dette er Norges første døgnåpne butikk utenfor Oslo og Bergen. På Hegna landhandel får kundene tilgang til butikken via bankkort slik at de kan handle på egenhånd og betale ved hjelp av selvscanningskasse.
Den nye dagligvarebutikken i Seljord i Telemark er etablert med støtte fra Merkur-programmet for utvikling av distriktsbutikker.
Erfaringene med døgnåpen butikk er så gode at Merkur-programmet vurderer å prøve ut konseptet på andre nærbutikker i distrikts-Norge.
Merkur-konsulent Hallvard Christenson som har vært rådgiver for butikken, tror det er grunnlag for flere slike selvbetjente butikker på landsbygda.
Banebrytende konsept
– Det hadde aldri blitt etablert dagligvarebutikk i denne bygda om vi ikke kunne satset på selvbetjent butikk, sier butikksjef Inger Marie Bakås.
– Konseptet er banebrytende, og vil sannsynligvis ha stor betydning for hvordan fremtidens dagligvarehandel skal drives, sier Steinar Fredheim, avdelingsleder i Distriktssenteret/Merkur.
Butikken tilhører Nærbutikken-kjeden og er eid av familien Bakås, som også driver campingplass på Hegna.
Bankkort som nøkkel
Hegna Landhandel er automatisert gjennom spesialutviklet teknologi tilpasset det norske markedet. Butikken samarbeider med it-firmaet Terki Software, hvor Hans Olav Bakås er direktør.
For å komme inn i butikken, må du identifisere deg ved hjelp av et bankkort. Butikken har flere kamera som følger med på hva du gjør. Dersom du får problem med skanning eller andre ting, kan du trykke på en knapp for support.
Når kunden trykker på knappen, går alarmen på butikksjefens telefon. Så kan kunden kommunisere med butikksjefen via en høyttaler og et kamera ved kassen.
Støtte fra forskningsråd
Butikken har fysisk bemanning når det er nødvendig og fornuftig, blant annet i forbindelse med varepåfylling. Butikksjefen bruker også tid på å snakke med kunder og jobbe med andre markedsaktiviteter.
At konseptbutikken ble etablert på et lite sted i Telemark handler om at kundegrunnlaget var til stede slik at initiativtakerne kunne teste og utvikle konseptet kontrollert.
Seljord Kommune har vært sentrale pådrivere og støttespillere for prosjektet. Både ordfører Halfdan Haugan og næringssjef Asbjørn Storrusten har lagt forholdene godt til rette for innovasjonsarbeidet. Prosjektet er også støttet av Norsk forskningsråd.