Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Gode resultater av enøktiltak i butikken
Tre personer står foran en butikk. Utenfor butikken er det en hyll med noen gresskar. Det står en mann til venstre, en kvinne med butikkuniform i midten og en mann til høyre.
Joker Bjelland: tv. Lokal ildsjel, Odd Rolf Roland, butikkdriver Ida Marie Bjerland og Merkurkonsulent Kenneth Michaelsen er fornøydmed Enøk-tiltakene i butikken Foto: Distriktssenteret

Gode resultater av enøktiltak i butikken

27. november 2024

Joker Bjelland i Lindesnes kommune har de siste årene redusert strømforbruket sitt med 52 %. Enøktiltakene ble satt i gang i et pilotprosjekt i regi av Merkur-programmet i 2022.

Pilotprosjektet i regi av Merkur-programmet ble avgjørende

De store strømkostnadene i 2022 medførte et engasjement fra Merkur-programmet, som samlet flere butikker på Agder til et pilotprosjekt om strømsparing. Butikkene fikk kartlagt strømforbruket og laget en plan for energiøkonomisering i samarbeid med konsulentselskapet Enøk Total.

Det ble gjennomført målbevisste enøktiltak som ikke krevde de største investeringene. Temperaturen i butikken ble regulert og takbelysningen ble redusert ved at annenhvert lysstoffrør ble fjernet og en byttet til LED, og ikke minst satt inn nytt kjøleutstyr

Økonomisk støtte og lokal involvering

Enøk Total, antydet at kostnadene for Joker Bjelland ville utgjøre rundt kr. 900 000. Merkur-programmet gav investeringsstøtte på kr. 448 000,- . Resten av innvesteringene ble finansiert etter aktiv dialog med ulike samarbeidspartnere, bl.a. fra et lokalt kraftfond, stedsutviklingsmidler fra gamle Marnardal kommune og tilskudd fra NorgesGruppen.

På samme tid fikk de hentet inn en ny lokal butikksjef, som så verdien av tiltakene og som ville utvikle butikken videre. Butikksjefen kjøpte seg også inn i driftsselskapet.

En mann står til venstre. Foran han ser vi en gammel og en ny kjølekompressor.
Gammel kjølekompressor med vifte og kompressorer i bunnen var en strømsluker og brukte ca. 15 Kilowatt når den gikk for fullt. Den nye bruke ca. 3,7 Kilowatt når den går for fullt, men den bruker ikke mer strøm enn det som er nødvendig for å holde kjøling på kjølerommene. Foto: Distriktssenteret

Gode resultat

Enøktiltakene gav store gevinster i reduserte energikostnader. Montering av solceller på taket, medførte videre reduksjon i strøm- og kostnadsbruk. Ved overproduksjon av energi, kan den selges.

I følge Roland har butikken redusert strømforbruket med 52 %.

«Vi har klart å få til en omstilling som har gjort at en butikk som trolig ikke hadde overlevd, i dag har et lite overskudd til å investere for å at butikken skal bli enda bedre.»
— Odd Rolf Roland

Butikken har klart omstillingen – så langt

– Samarbeidet mellom butikken og Merkur-programmet, har vært avgjørende for å kunne nå de gode resultatene på enøktiltakene, sier Odd Rolf Roland. Den offentlige medvirkningen gav muligheten vi trengte for kunne spille på andre samarbeidspartnere.

Butikken er ikke bare en butikk, men også en sterk drivkraft og «et nav» med flere tilleggstjenester i bygda og lokalsamfunnet.

«Enøktiltakene vi har gjort de siste årene har betydd mye for å kunne holde oppe det tilbudet og servicenivået som en bygdebutikk trenger.»
— Odd Rolf Roland

Siden 2006 har bygda eid arealet til butikken. I 2019 tok også bygda over driftsselskapet fra den gamle eieren, der de eier 75 % av driftsselskapet og den nye driveren eier 25 % av selskapet. Odd Rolf Roland er daglig leder av både eiendomsselskapet og driftsselskapet, og forteller om den viktige snuoperasjonen og investeringene bygda og butikken tok på enøktiltakene som ble satt i verk i 2022

Artikkelen er skrevet av Francesca Onet
Praksisstudent i Distriktssenteret 2024
Av: Distriktssenteret