Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Endring i Merkur-forskrifta
Logoen til Merkur-programmet med et grått paragraf-ikon bak.

Endring i Merkur-forskrifta

16. desember 2024

Fra nyttår blir Merkur-forskrifta forandra. Hva blir endret, og hva betyr det for butikken?

Merkur-forskrifta setter rammene for Merkur-programmet: Hvem kan få støtte, til hva og hvilke regler gjelder for hver enkelt støtteordning?

De viktigste endringene i forskriften nå er:

  • Definisjonen av en Merkur-butikk har blitt tydeligere.
  • Omsetningskravet for investeringsstøtte og servicestøtte er endra
  • Ordningen med Utviklingstilskudd til dagligvarebutikker faller bort.
  • Nivå på servicestøtte og utviklingstilskot til bokhandlar er endra
  • Merkur-styret blir lagt ned.

I tillegg er det gjort en rekke språklige endringer for å gjøre det lettere å forstå forskrifta.

Hva er en Merkur-butikk?

Forskrifta har fått en tydeligere definisjon av hva en Merkur-butikk er:

«Ein butikk vert rekna som Merkur-butikk når den har fått oppfølging frå sin regionale Merkur-konsulent i løpet av dei siste fem åra og har delteke på aktivitetar i Merkurprogrammet og/eller har motteke tilskot dei siste fem åra.» (Merkur-forskrifta §3 1. ledd)

I tillegg er det egne krav til en Merkur-butikk for at den skal kunne søke om støtte. Her er kravet om under 200 husholdninger i nærmarkedet tatt bort. Avstandskravet er uendret.

Omsetningskravet er justert opp. For investeringsstøtte til dagligvarebutikker, er grensa nå inntil 15 millioner kroner. For servicestøtte til de minste dagligvarebutikkene er kravet nå at omsetningen er under 5 millioner kroner. Det er ikke slike endringer for investeringsstøtte til drivstoffanlegg eller utviklingsstøtte til bokhandler.

Endringer i søknadsbeløp

Servicestøtten blir justert til å være inntil 150 000 kroner, mens utviklingsstøtten til bokhandler blir justert til å være inntil 100 000 kroner.

Det er ikke endring i maksimalt beløp for investeringsstøtte til dagligvarebutikker eller drivstoffanlegg. For begge disse ordningene er maksimalt støttebeløp 600 000 kroner.

Utviklingsstøtten forsvinner

Den ene av de fem støtteordningene i Merkur-programmet blir lagt ned. Utviklingsstøtten har de siste årene vært svært lite i bruk, og svært få butikker vil merke noe til endringen.

Offentlig støtte

Merkur-støtte blir nå definert som «bagatellmessig støtte til tjenester av allmenn økonomisk betydning». Det innebærer at maksimal offentlig støtte til butikken kan være høyere enn før. Grensen for støtte er nå på €750 000 (ca 8,7 millioner kroner) over tre år. Butikken må fremdeles oppgi i søknaden hvor mye støtte den har fått fra ulike ordninger som teller som bagatellmessig støtte de siste tre årene.

Merkur-styret blir lagt ned

Merkur-programmet har hatt et eget styre, som blant annet har hatt ansvar for fordeling av midler mellom de ulike ordningene og behandling av klager. Styreavviklingen vil ikke ha innvirkning på butikkene.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtar som klageinstans, og for butikkene vil saksgangen i klagesaker være uendret: Klagen skal sendes til Distriktssenteret på samme måte som før.

Andre endringer

Flere steder i forskrifta blir det gjort mindre endringer for å gjøre det tydeligere hvilke krav som gjelder for søknader, dokumentasjon og utbetalingsanmodninger. Blant annet er det nå slik at når man ber om utbetaling av tilsagn om investeringsstøtte på under 100 000 kroner er det nok med egenerklæring fra daglig leder og for tilsagn over 100 000 kroner må prosjektregnskapet bekreftes av autorisert regnskapsfører.

I en overgangsperiode kan det være veiledningstekster på merkur-programmet.no og regionalforvaltning.no som viser til den forrige versjonen av forskriften.

Av: Dan-Erik Aggvin