Store muligheter
Åshild Vere Jacobsen mener at lokale bokhandlere har store muligheter, på tross av noen år med nedgang i omsetningen.
– Det kan være lettere å lykkes med arrangementer på små steder enn på større steder. Farsund har ikke noe kulturhus. Posisjonen som byens kulturformidler er ledig. Jeg ønsker at bokhandelen skal ta denne posisjonen, sier hun.
Kulturbokhandelen har fått gode tilbakemeldinger fra kommunen på sitt engasjement. Lokalavisen skriver positivt om det som skjer i og rundt butikken. Publikum er begeistret over at kjente forfattere kommer til byen og snakker om bøkene sine. Forfattere blir gledelig overrasket over den responsen de får. De hadde ikke ventet at Gaute Heivoll, for eksempel, skulle trekke flere folk i Farsund enn på Litteraturhuset i Oslo.
– Det finnes en bok for alt. Vi prøver å skaffe ulike forfattere som kan appellere til ulike lesere. Tema har variert fra vinsmaking og historie til sjømannskveld og kristen litteratur. Men vi ser at flere av gjestene kommer tilbake nesten uansett hva som er tema, sier Åshild Vere Jacobsen.
Tar «live-bølgen»
Bokhandleren i Farsund mener at bokbransjen har mye til felles med musikk-bransjen. Dersom du kan skape opplevelser knyttet til konserter eller forfatterkvelder, så vil du også selge plater og bøker. Forfatteren Håvard Rem uttalte for noen år siden at det feier en «live-bølge» over litteraturen. Vere Jacobsen mener at dette er noe også små bokhandlere i distrikta bør hive seg på.
– Når vi setter ut stoler og småbord, demper lyset i taket og tenner telys, blir det skapt en spesiell stemning i bokhandelen. Kundene våre synes det er stas å være i butikken på kveldstid. De blir våre gjester like mye som kunder. Det er en måte å knytte kontakt med kundene. Bokhandelen blir et sted som de føler tilhørighet til, reflekterer hun.